JI GCC Debenhams Entrance C05 (2)

- Higher Education

Gloucester City Centre Campus: A major catalyst for a rising city’s rebirth

— CLIENT
Gloucester City Council
University of Gloucestershire

— SECTOR
Higher Education

— SERVICES
Architecture
Masterplanning

— VALUE
Confidential

— LEAD CONTACTS
David Jovetic

Challenge

ADP has been granted permission to transform a vacant Debenhams department store into a new, sustainable city centre campus for the University of Gloucestershire.

Our plans will renovate and modernise the landmark Art Deco building to create spaces for teaching and learning. The project sits in the heart of the Gloucester City Conservation Area, and will play a part in the wider city centre’s regeneration.

Approach + Solution

Drawing from our work within the healthcare sector, we’re delivering realistic clinical environments, and cutting-edge training and educational facilities. The retrofit project will in turn bring it up to today’s energy standards.

Throughout the design process, we engaged a range of University staff along with local groups, such as partners in Kings Square’s wider regeneration. Internally, our architects will create a series of lightwells, forming a “social ribbon” to integrate the academic and community spaces. The project forms a key case study in our recently published “Shopping for Health”, which looks at adapting empty retail buildings to bring health services onto the high street.